Trenger du å låne penger til bursdagsfeiringen?

Bursdager er noe man må igjennom, uavhengig om man ønsker det eller ei. For noen vil det å årlig bli minnet på at man blir ett år eldre være en belastning mens andre igjen ser på det som en ypperlig mulighet til å koste på seg noen festligheter. Hvor mye tid og penger man ønsker å legge i en bursdagsfeiring er naturligvis et veldig personlig valg, men det er mange av oss som føler at vi fortjener en god feiring den ene dagen i året man virkelig med rette kan kalle ”sin egen dag”.

I løpet av mine 27 år på jorden har jeg rukket å være med på mange forskjellige type bursdagsfeiringer hos mennesker som har hatt veldig ulike budsjetter. Èn gang deltok jeg på en 20-årsfeiring med en dame som kjørte en ”alle tar med hver sin rett”-buffet i sin egen leilighet, noe som faktisk både var vellykket og, etter all sannsynlighet, nærmest kostnadsfritt. En annen gang ble jeg og tre kamerater fløyet ned til Polen hvor bursdagsbarnet hadde ordnet overnatting, nattklubbesøk og flybilletter – på egen regning. Vedkommende stilte nok med et høyt budsjett. Så da har vi fått klargjort det åpenbare: mange ønsker og feire bursdagen sin med stil. Men hvordan kan man få det til å løpe rundt økonomisk? Finnes det noen måter å finansiere det på?

Svaret er: ja. Det gjør det.

Lån uten sikkerhet

Det finnes ikke noe sikkerhet i en bursdagsfeiring. Og nettopp det er grunnen til at den hellige regelen om at man skal låne penger til ”investering og ikke konsum” har blitt til. Allikevel er noe så uskyldig som en bursdagsfeiring noe man absolutt kan ta et forbrukslån til – og det med god samvittighet. Et annet fullgodt alternativ kan være et kredittkort.

La meg kjapt gå igjennom hovedgrunnene til akkurat det:

– Beløpet du skal låne er mest sannsynlig lavt. Det betyr at nedbetalingstiden blir kort, rentene lave og totalkostnaden på lånet såpass lavt at du neppe vil merke særlig til det.

– En bursdag er (eller kan i hvert fall være) veldig økonomisk forutsigbar. Du sitter med makten. Du sender ut invitasjonene og vet akkurat hva som står på dem, hvem de skal til og hvordan de skal formuleres. På den måten kan du enkelt sette opp noen kalkyler som viser hvor mye penger som skal brukes på hver gjest og hva det skal brukes penger på.

– Du kan, som tidligere nevnt, også ta i bruk et kredittkort. Jeg vet ikke om du visste at et kredittkort som regel har 45-60 dagers rentefri periode som man kan bruke til å låne penger kostnadsfritt? Det er nemlig overraskende få nordmenn som vet om denne muligheten. Hvis du tar deg god tid til å planlegge det økonomiske rundt bursdagsfeiringen, så skal du nok kanskje klare å betale ned alle kostnader tilbake til banken i løpet av to måneder.

OBS! Hvis du ser for deg en lang nedbetalingsperiode, så vil jeg heller gått for forbrukslån. Til tross for at rentene i et forbrukslån begynner å løpe allerede fra det minuttet du mottar pengene, så har de som regel en betydelig lavere rente enn det du må regne med etter et kredittkort. Desto lengre tid du har tenkt til å bruke på å nedbetale bursdagsfeiringen, desto mer fornuftig vil det være å ta opp et forbrukslån i stedet for å bruke et kredittkort. Du kan begynne med www.forbrukslån.no som har en fin oversikt over selskaper som tilbyr lån uten sikkerhet.

Hvordan gjøre bursdagsfeiringen billigere

Det kan hende at det å bruke andres penger til fest og moro kan sitte litt langt inne, noe jeg har full forståelse for. Til tross for at man kan få små lån som man lett kan betale tilbake etter at festlighetene er unnagjort, og dermed vil koste deg null og niks, så er det noe med det prinsippet at man låner penger til å gjøre noe moro som de fleste ikke vil bryte med.

Da kan det være greit å få noen tips på veien som kan vise deg hvordan du kan spare noen kroner på bursdagsfeiringen:

– Bestem deg for om du ønsker kvalitet eller kvantitet. Det er ikke noe vits i å invitere hele Facebook-listen sin til en storslagen feiring på et av byens beste diskoteker med fri bar og mat til alle sammen. Du vil rett og slett ikke få så mye igjen for det – og det vil naturligvis koste deg veldig dyrt. Jeg har en regel om at jeg enten feirer bursdagen min sammen med de nærmeste eller velger en billigere variant med litt flere inviterte.

– Sett opp et budsjett. Hvor mye penger har du tenkt til å bruke på mat og drikke? Hva med leie av lokale? Og kan du få noen venner som servitører eller er dette noe som skal flagges ut til en privat bedrift? Det er viktig at du har styr på økonomien og vet hva ting koster. På den måten vet du hvor du bør kutte kostnader dersom du umiddelbart ser at bursdagen blir alt for dyr. Det er ikke noe vits i å ”feire seg inn i økonomisk ruin” – spesielt ikke dersom du velger å ta opp et forbrukslån for å finansiere moroa.

– Ro ned på lovnadene. Det går helt fint å invitere venner og bekjente på restaurantbesøk uten at du tar regningen. Hvis du har gode venner, så vil de mer enn gjerne stå til ansvar for å betale for sin egen mat. Dette gjelder ikke bare restaurantbesøk. Drar du på paintball, bowling eller noen andre fysiske aktiviteter, så er det helt kurant å spørre pent om folk vil betale for seg. De forstår også at det kan virke litt tungt for én person å stå igjen med hele regningen.

Og til slutt vil jeg bare si at jeg håper at du har blitt litt klokere på hvordan du skal finansiere bursdagsfeiringen din. Pass på at du klarer å kose deg og ikke kun tenke på økonomien. Det er sjelden noe som dreper en god bursdagsfeiring så mye som det å ha kjedelige økonomiske tanker i bakhodet. Så lykke til og gratulerer med dagen!